Приготувати домашнє вино із варення досить просто. Спочатку потрібно взяти спеціальну пляшку для виноробства, вони зазвичай десятилітрові з темного скла для того, щоб не пропускати сонячне світло. І з широкою горловиною для того, щоб вільно могла проходити мезга. Якщо ж такої пляшки немає, на крайній випадок можна скористатися і трилітровою банкою, але тільки пропорції доведеться зменшити. Пляшку необхідно добре вимити сумішшю гірчиці з содою та обдати окропом.
Як приготувати варення в домашніх умовах?
Варення з банок переливають у підготовлену пляшку, розводять чистою кип’яченою водою з розрахунку 1 літр води на 1 літр варення і додають жменю немитих родзинок. Для вина підійде домашнє варення з будь-яких ягід , можна комбінувати кілька видів варення – у готовому продукті кожен вид ягід дасть свою ноту смаку і вино буде складнішим, з безліччю ароматних відтінків. Родзинки, які можна замінити на свіжий виноград, у домашнє вино кладуть для того, щоб активізувати процес бродіння за допомогою природних дріжджів, які знаходяться на поверхні ягід.
Саме тому не варто мити родзинки чи виноград – зі змитими водою дріжджами вони у вині марні.
Після цього пляшку закривають пластиковою кришкою та залишають на сонці на 3-4 дні. Щодня з ранку, в обід і ввечері необхідно перемішувати сусло дерев’яною лопаткою, бажано одночасно.
На дні пляшки і є саме те вино. Воно ще незріле, а для дозрівання необхідно відцідити його від мезги, бажано робити це двічі через складену кілька шарів марлю і знову залити в пляшку, яку теж слід добре відмити від залишків варення. На цьому етапі варто спробувати відокремлене від мезги вино, якщо воно недостатньо солодке, можна долити розчинений у воді цукор або мед, але найчастіше буває так, що цього робити не варто – варення вже досить солодке.

Закривається домашнє вино кришкою із гідрозатвором. Вино з варення буде досить інтенсивно блукати перші 3-4 дні, потім поступово відбудеться перехід до так званого тихого бродіння, яке триватиме близько 3 місяців.
Після закінчення цього періоду вино варто відцідити від осаду, що утворився, і розлити по пляшках з темного скла. Зберігати розлите вино варто в горизонтальному положенні, в приміщенні, що добре провітрюється, з температурою не більше 20 градусів. В принципі, вино вже готове, але для посилення смаку добре дати йому настоятися ще два-три тижні.
Домашнє вино з варення подають охолодженим, у високих келихах на кшталт флютів. Таке вино добре поєднується з м’ясними стравами, різноманітними десертами, свіжими фруктами, особливо інжиром, сирами тривалої витримки. Не варто подавати таке вино в якості апетиву, так як воно досить солодке і може спотворювати смаки страв, що подаються.