Геркулесова каша – улюблена їжа англійських аристократів, олімпійських рекордсменів, які перебувають на лікуванні виразок шлунку та людей, які стежать за своїм здоров’ям. Інша назва цієї страви – вівсянка. Готують її із подрібнених зерен вівса, званих пластівцями, а також із цільних зерен. Однак останні розварюються дуже довго, тому більшість віддають перевагу геркулесу – вівсяним пластівцям, на приготування яких йде від трьох до п’ятнадцяти хвилин. Така різниця в часі при приготуванні страви залежить від того, які придбані вівсяні пластівці, що швидко розварюються чи ні.
Як варити геркулес?
Вівсяні пластівці в картонних коробках найчастіше розварюються дуже швидко. Швидкість приготування Геркулес збільшується, якщо пластівці перед приготуванням замочити у воді на півгодини.
Жінкам, які сидять на низькокалорійній дієті, геркулесову кашу слід варити без молока і приправляти щіпкою солі. Цукор не використовують, а апетитний вигляд та аромат надають за допомогою сухофруктів. Їхні плоди визначають смак. Сластенам рекомендується покласти в готову кашу чайну ложечку меду.
Ті, хто не підраховує кількість калорій у кожному з’їденому шматочку, можуть готувати геркулесову кашу з додаванням молока чи вершків.
Геркулес та вода: пропорції
Щоб каша вийшла смачною і потрібною консистенцією, важливо дотримуватися правильних пропорцій. Геркулес та вода – пропорції залежать від бажаної густоти страви:
- Для рідкої каші: 1 частина пластівців на 3 частини води.
- Для середньої густоти: 1 частина пластівців на 2 частини води.
- Для густої каші: 1 частина пластівців на 1,5 частини води.

Як варити геркулесову кашу: покроковий рецепт
- Промиту від соринок геркулесову кашу заливаємо водою і ставимо на вогонь.
- Після закипання зменшуємо інтенсивність горіння конфорки, солимо до смаку і варимо протягом 15 хвилин. Перед тим, як вимкнути плиту, слід додати в кашу молоко і цукор і перемішати.
- Дочекавшись, коли все це закипить, вимикаємо плиту і накриваємо кришкою каструльку, щоб геркулесова каша настояла.
Крім приготування геркулесової каші на вогні, існує інший спосіб приготування. Потрібно просто залити кашу окропом та наполягати протягом п’ятнадцяти хвилин. Такий вид вівсяних пластівців називається мюслі. У кожній пачці, крім самих пластівців, містяться різні добавки у вигляді шматочків фруктів, горіхів, насіння і навіть шоколаду.
Промивати мюслі не потрібно. Висипавши в глибоку тарілку порцію пластівців із фруктами, слід залити їх окропом або кип’яченим молоком і щільно накрити зверху іншою тарілкою або кришкою від каструлі.
Заливати краще крутим окропом, оскільки в молоці вівсяні пластівці розбухають погано, і страва може вийти пережовуваною.
Якщо запарені мюслі погано піддаються тепловій обробці, їх завжди можна проварити протягом кількох хвилин у каструлі.