Як полегшити ПМС (у тому числі біль у животі під час менструації)?

як полегшити пмс

Існує безліч домашніх засобів, які допомагають полегшити ПМС та його характерні симптоми. Ось кілька із них — ви можете легко впровадити їх у свій розпорядок дня:

  1. Насамперед — висипайтеся! Недостатній сон підвищує рівень кортизолу (гормону стресу), що може погіршити ваш настрій і знизити здатність концентруватися.
  2. Намагайтеся обмежувати стресові подразники, а всі важливі справи, які потребують концентрації, залишайте на час після місячних. Розслабтеся! Подивіться комедію, перечитайте улюблену книгу, сходіть на масаж або спа-салон.
  3. Виключіть зі свого раціону алкоголь, надлишок солі та цукру. Замініть їх продуктами, багатими злаками, клітковиною та омега-3 жирними кислотами (це дозволить уникнути надмірної затримки води та запорів).
  4. Забезпечте легке фізичне навантаження – підійдуть прогулянки, а також йога або короткі заняття пілатесом (без перевернутих поз). Такі вправи стимулюють вироблення ендорфінів («гормонів щастя»), не перевантажуючи організм. Під час ПМС не завадить і сексуальна активність.
  5. Скористайтеся сприятливим впливом трав та тепла. Валеріана або меліса заспокоять ваші нерви, а тепла (не гаряча!) грілка, прикладена до живота, полегшить біль у животі під час та перед менструацією.
  6. Приймайте безрецептурні спазмолітики.
пмс

За яких симптомів ПМС слід звернутися до лікаря?

До тривожних симптомів ПМС, які повинні спонукати кожну жінку звернутися до лікаря, належать:

  • зниження настрою настільки, що це заважає нормальному функціонуванню на роботі та вдома;
  • болі в животі та спині, що заважають рухатися та займатися іншими справами;
  • виділення зі статевих шляхів, що починаються після овуляції та тривають до самої менструації;
  • діарея або блювання, що тривають кілька днів і виникають практично за будь-якого ПМС;
  • значна втрата крові під час менструації, поява великих згустків у менструальній крові протягом усього періоду кровотечі (а не лише на початку).

Перераховані вище симптоми не тільки заважають повсякденному життю, але і можуть свідчити про інші проблеми, пов’язані зі станом репродуктивного тракту. Після ретельного збору анамнезу лікар повинен призначити обстеження на згортання крові, а також на наявність міом або інших пухлин матки, ендометріозу, синдрому полікістозних яєчників або хвороби Хашимото.