Традиційно на стіл подають дванадцять устриць. Краще не брати більше, тому що шлунок може не впоратися з такою кількістю морепродуктів. Поїдання устриць досить просте. Потрібно взяти спеціальну вилку, відокремити молюски від стулок. Потім устрицю потрібно полити соком лимона чи готовим соусом.
З чим і як їдять устриць?
Раковину слід піднести до губ і висмоктувати вміст. Багато хто запитує: жувати устрицю чи відразу ковтати? У класичному варіанті її не потрібно пережовувати, а лише проковтнути, але деякі поціновувачі рекомендують трохи розжувати, щоб відчути смак. Якщо в раковині щось лишилося, то це потрібно випити. У більшості місць устриць подають уже відкритими, але в деяких місцях клієнт має самостійно відкрити їх. Для цього використовують ніж із закругленим невеликим лезом. Ніж розміщують між стулок і акуратно провертають.
Устриці подають на круглій тарілці, у середині якої знаходяться фірмовий соус, оцет та часточки лимона. Можна вибрати будь-який соус: кислий, гострий чи солодкуватий. Він може бути приготовлений з додаванням тютюну, оливкової олії або соєвого соусу. Ще до них можна подати вершкове масло та грінки.
Багато сомельє радять запивати устриць ігристим або сухим вином. Найкраще відтіняє морепродукт біле сухе вино. Воно має бути трохи охолодженим, без багатого букета і вираженого різкого смаку. Якщо вибрати це вино, воно підкреслить вишуканий смак морепродукту.

Які устриці на смак?
Цей делікатес цінується своїм солонуватим морським смаком. Їхнє м’ясо ніжне і солодкувате, з невеликим фруктовим ароматом. Але різні люди розходяться у думках. Смак устриць справді різноманітний. Наприклад, можна відчути маслянистий, металевий, солодкий та солоний присмак. Деякі вловлюють нотки селери, трав, карамелі, горіха, дині чи яблука.
Важливо пам’ятати, що устрицю потрібно лише злегка збризкати лимонним соком, інакше її смак повністю зникне. Лимон потрібно вичавити руками. Але якщо вам не подобається надто сильний рибний присмак, то можна збризкати сильніше. Якщо хочете, додайте соус. Його слід наливати у раковину за допомогою чайної ложки. Іноді до устриць подають гострий соус, але тільки в тому випадку, якщо їх смак не дуже виразний.
Як їдять устриць у різних країнах? Смак морепродукту залежатиме від місця, де він виріс. Наприклад, у кримських устриць соковите, ароматне та солодке м’ясо. У японських устриць домінує помірний смак із відтінками фундука та йодним присмаком. У анівського молюска помітний насичений солонуватий смак. А у ромаринки легко можна вловити горіхові нотки та вершкове післясмак.
Тепер ви знаєте, як правильно їсти устриць, чи потрібно їх жувати і які вони на смак. Це унікальний делікатес, який обов’язково варто скуштувати!