У більшості тканин нашого організму присутній колаген — білок, до складу якого входить три елементи (гліцин, пролін та гідрокрипсолін). Він становить основу сполучної тканини й забезпечує пружність і еластичність шкіри, міцність кісток, волосся, зубів та нігтів. Кажучи простішими словами — його молекули виконують скріплюючу функцію клітин тканин.
Найбільше волокон колагену ми маємо у дитинстві. З часом вони починають вимиватися, про що свідчить стан шкіри старших людей. Обличчя дещо змінюється у формі, стає менш пружним, а шкіра втрачає свою колишню еластичність й стає більш здатною до зморшок.
Звичайно, не всі раді появі неприємних наслідків старіння. Але значно сповільнити їх все ж можливо! Косметологи та лікарі рекомендують підтримувати рівень колагену в тілі штучно: через БАДи та продукти, багаті на корисні елементи.
Зазначимо, що робити це потрібно не лише у старшому віці. Починати замислюватись над рівнем згаданого білка варто з 25-30 років. А чудовим помічником у цій справі може стати морський колаген.
Що являє собою морський колаген
Цей білок вилучають з рибної шкіри та луски. Його унікальність полягає у високій біосумісності з людським організмом, завдяки чому він і став важливим інгрідієнтом у догляді за здоров’ям та красою.
До складу морського колагену входять наступні амінокислоти:
- гліцин (сприяє здоров’ю шкіри, волосся та нігтів, підтримує функціонування суглобів і м’язів);
- пролін (сприяє відновленню тканин, особливо при ушкодженнях шкіри та суглобів);
- гідроксипролін (відіграє важливу роль у зміцненні та регенерації тканин);
- аргінін (сприяє оптимальному кровообігу та допомагає у регенерації тканин і ран).
Як вже було сказано, морський колаген отримують з рибної шкіри та луски. Особливо цінується шкіра тріски, лосося та інших холодноводних риб.
Процес видобутку цього елемента вимагає спеціалізованих технологій, а також вважається достатньо складним й затратним. Спершу шкіру і луску риби ретельно очищають від жирів та забруднень. Після цього застосовують спеціальні методи для екстракції.
Задля отримання чистого продукту, білок також піддається обробці, що допомагає позбутись небажаних запахів та домішків.
Чи можливо отримати морський колаген з продуктів харчування
Морський колаген міститься у кістках, шкірі риб та у суттєво меншій кількості в рибному м’ясі. Але під час готування (і особливо при тривалому термічному обробленні) білок розкладається на желатин. Він має корисні властивості і є розчиненим колагеном. Проте різниця з первинною формою все ж присутня.
Отже, відповіддю на запитання буде неступне: якщо ви хочете споживати морський колаген у його первинній формі, то звичайні продукти харчування не зможуть стати ефективним джерелом цього елементу. Краще надати перевагу спеціалізованим біологічно активним добавкам, розробленим таким чином, аби зберігати властивості білка по максимуму.
Знайти їх можна в Інтернет-магазині Foodok, що пропонує якісні БАДи, вітаміни та багато іншої продукції для вашого здоров’я!