Пуери неможливо переплутати ні з чим: їхній деревний аромат та смолистий смак приваблюють і новачків, і досвідчених чаєманів. До того ж вони мають цілющі властивості. І хоча всі вони ферментовані, серед них розрізняють чорний пуер і зелений пуер. Про них сьогодні й поговоримо.
Зелений – пуер Шен
Довга дорога на унікальний смак цього чаю може тривати роками і навіть десятиліттями. Шен Пуер – це чай-історія та чай-інвестиція. Зелений він через те, що минає мінімальну обробку після збору. Його дозрівання відбувається довгий час після виготовлення, і на кожному етапі він матиме різний смак.
Також витриманий Шен пуер можна вигідно продати шанувальникам: саме тому його прийнято дарувати на весілля і на честь народження дитини, і зберігати десятиліттями.
З роками цей чай ставати краще не тільки в смакових якостях, а й на користь:
Знижує біосинтез “поганого” холестерину;
продовжує молодість завдяки значному вмісту вітаміну Е, антиоксидантам та натуральним флавоноїдам;
прискорює метаболізм та позитивно впливає на травлення завдяки дубильним речовинам – танінам, якими також славляться шляхетні вина;
покращує настрій та пам’ять, активізує мозкову діяльність завдяки значному вмісту кофеїну.
Не можна сказати, що смак Шен пуера 3-річної витримки гірший за 10-річний: він просто інший.
Чорний – пуер Шу
Чи варто чекати десятиліттями, щоб оцінити всю красу ферментованого пуера? А ось і ні: завдяки вологому скиртанню з’явилася технологічна і швидка в дозріванні альтернатива Шену Шу Пуер. Він не тільки має корисні властивості, аналогічні зеленому пуеру, але і виготовляється набагато швидше, набуваючи всієї своєї міцності і смаку за короткий термін.
Шу Пуер створюють сушінням і штучним старінням чайного листа (тому чай і називають чорним пуером). Для цього створюються та підтримуються необхідні рівні температури та вологи. Саме так за кілька тижнів кожен поціновувач отримує чай, максимально близький за смаком і властивостями витриманого Шен пуера, і доступніший, і навіть ароматніший.
Який пуер ви б не обрали, ви не помилитеся: це справді найкращі представники елітного китайського чаю, і кожному чаеману варто доторкнутися і дізнатися про ці легенди.