Як лікувати нежить і звідки він з’являється

нежить

Низькі температури, вологість, морози, громадський транспорт — усіх цих факторів достатньо, щоби отримати застуду або підхопити вірус. Достатньо 10-20 хвилин, щоб вас продуло вітром, або ноги промочити в дощ, або щоб хтось чхнув на вас у громадському транспорті або на роботі, і нежить готовий.

Що таке нежить?

Є дві основні причини для звичайного нежитю, або як він ще називається медичною мовою «риніту» – це вірусна інфекція та звичайна побутова застуда. Для цих випадків існує не один надійний лікарський засіб від закладеності носа, за допомогою якого можна позбутися нежиті.

Якщо риніт супроводжується головним болем, лихоманкою або іншими симптомами, їх також слід лікувати своєчасно. Тому що, в іншому випадку, риніт може призвести до синуситу, запалення вух, очей чи дихальних шляхів, і навіть може розвинутися пневмонія.

У цих випадках люди поспішають у поліклініку чи аптеку, щоб запастися пігулками, краплями та спреями для носа. Це, безперечно, найнадійніший спосіб лікування, але й найдорожчий. Чим же ще ми можемо протистояти застуді та набридливому нежитю, щоб вони пройшли швидше?

нежить лікування

Лікування нежиті без спреїв та крапель

Ось деякі випробувані способи народної медицини, якими користувалися ще наші прадіди та прабабусі:

  1. Намагайтеся випивати якомога більше рідини. Коли ви страждаєте на нежить потрібно приймати подвоєну норму рідини, в порівнянні з тим, скільки ви зазвичай п’єте, коли здорові. Таким чином відбувається гідрування носової мембрани, що допомагає нашому носу швидше прочиститися.
  2. Гарячі бульйони, супи. Гарячий трав’яний чай з медом та лимоном. Це найсмачніші рецепти для швидкого відновлення організму. І, звичайно, потрібно більше грітися під ковдрою, принаймні, кілька днів.
  3. Гарячі компреси. Теплі компреси також сприяють швидшому вигнанню застуди. Просто нагрійте добре вологу тканину (наприклад, за допомогою праски) і накладіть на обличчя.
  4. Домашні засоби від нежиті. Ви можете зробити самостійно в домашніх умовах краплі в ніс, які допомагатимуть також добре, як і аптечні, але не коштуватимуть вам нічого. Візьміть 1 чайну ложку соди та пів чайної ложки солі, змішайте їх у невеликій кількості теплої води. Піпеткою закапайте по 2 краплі в кожну ніздрю.

Існують ще бездоганні протинабрякові рецепти на основі магічних властивостей часнику. Так, візьміть очищену голівку часнику і приготуйте пюре із зубчиків за допомогою часнику чи натріть їх на тертці.

Не важливо, як ви їх обробите, але головне, щоб вийшла густа кашка. Відіжміть через марлю сік часнику і додайте мед, щоб вийшов густий «крем». А потім за допомогою ватного тампона потрібно змастити ніздрі – ваш ніс майже миттєво очиститься.