Запечені яблука з начинкою: рецепти та поради щодо приготування

zapechёnnue yabloky

Восени хтось із задоволенням купує сезонні яблука, а хтось отримує свіжий урожай із власної дачі. Але, коли ці дари природи набридає їсти просто так і готувати з ними пироги та домашні компоти – теж, хочеться винайти з яблуками щось цікавіше та смачніше. І дуже стануть у нагоді досить численні рецепти яблук з начинкою, запечених у духовці.

Але щоб виготовити такий десерт, потрібно дотримуватись кількох рекомендацій.

Для початку необхідно підібрати той сорт яблук, який витримає температуру духовки, збереже форму та смак при запіканні. З покупних більшу перевагу кулінари віддають яблукам сортів Гренні Сміт, Джонаголд, Пінк Леді. А власники власних яблунь можуть запікати в духовці яблука сорту Симиренка і добре знайому всім Антонівку.

Другий момент – як підготувати вибрані яблука до запікання? З них варто видалити серцевину навіть у тому випадку, якщо яблука будуть без начинки. Зробити це можна спеціальним ножем, який робить у центрі яблука “лунку” і витягує все непотрібне. Звичайний ніж з невеликим лезом для подібної процедури теж пригодиться, але орудувати їм доведеться обережніше, щоб не прорізати наскрізь плоди.

Момент номер три – запікати яблука найкраще у спеціальній жароміцній формі з високими бортами. Укладати в неї фрукти треба не дуже щільно, але в той же час і багато вільного місця між плодами не варто залишати. А щоб у процесі яблука не прилипали до дна форми і не пригоріли, налийте у форму трохи води, змішаної зі спеціями (корицею, ваніллю) або яблучного сидру.

І четвертий момент – час, який потрібно для приготування яблук, зазвичай становить не більше 20-30 хвилин, а температура повинна бути не нижче 180 градусів. Не забудьте перед тим, як помістити яблука в духовку, проткнути зубочисткою в декількох місцях.

Що ж вибрати для того, щоб приготувати яблука в духовці та ще й зі смачною начинкою?

яблука з начинкою

У ролі фаршу може виступити мед, змішаний з яєчним жовтком, ваніліном, подрібненими ядрами фундука або іншого горіха; цікаво вийде, якщо яблука, позбавлені серцевини, заповнити дрібними родзинками, шматочками кураги і тими ж горіхами і запекти; годиться для запікання з яблуками та сир, особливо м’які його сорти.

Для начинки також вибирають моркву, інжир та навіть гречану крупу.

Після того, як закінчився час і яблука готові, їх не треба відразу подавати на стіл. Краще почекати кілька хвилин, щоб десерт трохи охолонув, потім прикрасити збитими вершками, йогуртом, посипати корицею і після цього ставити на стіл.

Розраховуйте порції, виходячи з кількості людей за столом. Одного яблука середніх розмірів кожному присутньому цілком вистачить, щоб поласувати. Якщо яблука виявилися не всі, залишки можна прибрати в герметичний контейнер і відправити в холодильник: там вони зможуть зберігатися ще три-чотири дні.