3 гарантовані способи правильної пастеризації банок

Пастеризація

Які банки найкраще підходять для пастеризації?
Відмінно підходять банки, що закручуються, являють собою звичайні банки з кришками, що загвинчуються. Їх можна використовувати для пастеризації у воді та для пастеризації у духовці. Також дуже часто господині вибирають банки Weck – зі скляними кришками, забезпеченими гумовими ущільнювачами. Вони ідеально підходять для пастеризації у воді та в каструлі. У духовці гумові ущільнювачі можуть розплавитись.

Перш ніж приступити до пастеризації в духовці, перевірте, чи в хорошому стані всі металеві кришки, які ви плануєте використовувати.
Якщо на них з’явилися подряпини, це сигнал, що вони можуть протікати. Продукти, які пастеризовані в таких банках, можуть швидше зіпсуватися. Після пастеризації банки з кришками, що закручуються, можна поставити вгору дном і залишити в такому положенні для охолодження. У випадку з банками Weck це категорично заборонено.

Пастеризація у воді

Пастеризація

Така пастеризація також відома як волога пастеризація. У чому вона полягає? Це процес, коли банки нагріваються до максимальної температури 100°C. В ідеалі температура має бути близько 60-80°C. Ось покрокова інструкція.

  1. Підготуйте чисту каструлю і покладіть на дно ганчірку. Це запобігає зіткненню скла банок зі стінками каструлі.
  2. Помістіть банки у каструлю. Якщо ви використовуєте банки з кришками, що закручуються, налийте воду під кришки. Банки Weck мають повністю покриватися водою.
  3. Температура води, що заливається в банки, повинна бути близька до температури пастеризованого продукту.
  4. Як довго триває пастеризація у такий спосіб? Якщо ви пастеризуєте фруктові консерви, цей час має становити від 15 до 25 хвилин (це залежить від консистенції консервів і розміру банки).
  5. Після вилучення банок із каструлі поставте їх вгору дном у затінене місце і накрийте ковдрою чи тканиною. Через деякий час кожна банка має «вистрілити». Це ознака успішної пастеризації, отже, кришка «засмокталася».

Пастеризація у духовці

Пастеризація

Це не менш простий спосіб консервації. Як пастеризувати банки у духовці?

  1. Помістіть банки з продуктами на лист у духовку. Попередньо лист можна застелити папером для випічки, щоб знизити ризик розтріскування банок від зіткнення зі стінками духовки.
  2. Встановіть у духовці відповідну температуру (130-140°C). Коли духовка досить нагріється, помістіть у неї банки та пастеризуйте протягом 15-20 хвилин.
  3. Після цього часу відкрийте дверцята духовки на кілька годин. Потім вийміть банки і поставте їх вгору дном.

Пастеризація в посудомийній машині
Багато людей все частіше вважають за краще пастеризувати консерви в посудомийній машині.

  1. Помістіть банки з консервами вгору дном у кошик машини.
  2. Потім встановіть програму миття. Важливо, щоб банки нагрілися щонайменше до 60°C.
  3. Після закінчення роботи машини зачекайте кілька хвилин, а потім витягніть консерви.