Іонні напої. Чи є сенс їх вживати та які якісні?

Вживання іонних напоїв

Іонні напої використовуються для поповнення мінералів, особливо калію та натрію, але під час силових тренувань не відбувається такої різкої втрати. Напої призначені більше для тривалих занять, наприклад, коли ви вирушаєте на пробіжку або кудись їдете велосипедом. Єдине, за чим потрібно стежити, так це за кількістю вуглеводів, які іноді додають до напоїв у невиправдано великій кількості. З одного боку це може порушити поглинання енергії з жирів, а також загальне споживання енергії.

Основу іонних напоїв становлять два мінерали – калій та натрій. У цих напоях можна знайти магній. Магній має скоріше демпфуючу дію, що саме по собі не дуже підходить для тренувань.

Розрізняються кілька видів іонних напоїв. Вони діляться за кількістю розчинених у напої активних речовин, у даному разі мінералів. Чим вищий вміст мінералів у напої, тим менше він зволожує організм. Тому необхідно подумати про додаткове заповнення рідини під час важких тренувань. Для максимально швидкого заповнення рідини під час тренування завжди вибирайте гіпотонічний напій. Аромат вибирайте на свій смак, за своїм досвідом можу сказати, що потрібно спробувати, перш ніж знайти свій.

Вибір іонного напою

Ви можете включити іонні напої у свій план тренувань як частину свого раціону, але віддавайте перевагу низькокалорійним напоям. Найчастіше вони продаються у вигляді пігулок чи порошку. Приготування – просте, досить змішати з водою. Вони містять низький вміст вуглеводів і, навпаки, присмачені штучними підсолоджувачами, через що також є низькокалорійними, але в той же час це не заважає їх повноцінному використанню. Вони підходять для занять, що не перевищують однієї години.

Бігуни виграють в основному від напоїв, що містять більше вуглеводів, якщо у вас тренування тривалістю більше години, то це хороший вибір для вас. Під час занять спортом ви поповнюватимете запаси рідини, енергії у вигляді вуглеводів і одночасно мінералів. Якщо ваші тренування тривають більше 2 годин, вибирайте іонний напій, що містить більше вуглеводів, наприклад, глюкозу і фруктозу.

Ви можете купити готовий іонний напій або, якщо хочете заощадити, зробити його самостійно. Це зовсім не складно і все приготування займе трохи більше 5 хвилин.

Підготуйте досить велику ємність та налийте в неї літр води. Змішайте з 2 грамами кухонної солі та 1/2 г калію, що еквівалентно одному великому лимону або грейпфруту, просто вичавте його у воду. Останнім інгредієнтом буде 60 г бурякового цукру. Все змішайте і можна вживати.